Munhälsa

Tandproblem drabbar både hundar och katter. Obehandlade tandproblem leder till tandlossning, inflammationer och smärta i munnen. Tandköttssjukdomar är det vanligaste förekommande sjukdomstillståndet hos vuxna hundar och katter. Man räknar med att så många som 8 av 10 hundar äldre än 3 år har tandsten i varierande grad.

Trots detta saknar många en regelbunden tandvårdsrutin. Symptom på tandköttssjukdomar kan exempelvis vara dålig andedräkt, dålig aptit men även nedsatt arbetsglädje kan komma från tandproblem.

Förebyggande åtgärder innebär i första hand tandborstning. Observera dock att våra djur inte tål den traditionella humantandkrämen utan skall borstas med en särskild hund- och kattandkräm. Bra produkter hittar du i vår butik.

Vi rekommenderar att du låter din veterinär kontrollera den unga hundens/kattens bett och tänder efter tandbytet. Därefter bör tänderna kontrolleras årligen för att upptäcka eventuella problem i tid.

Våra tandbehandlingar kan omfatta tandstensborttagning till att tänder som behöver dras tas ut eller planeras för att tas ut. Alla tandbehandlingar sker i narkos på operationsavdelningen. För att ta bort tandsten använder vi en ultraljudmaskin. Det är ett effektivt och skonsamt sätt att få bort tandstenen utan att skada den känsliga emaljen som skyddar tänderna. Tänder som är alltför trasiga eller alltför lösa kan behöva dras ut. Vi har även en digital tandröntgen till vår hjälp när vi gör tandbehandlingar för att kunna bedömma hur tänderna mår.