Veterinär med specialintresse för fertilitet

Väntar du valpar? Vi har beredskap för dig som informerat oss innan beräknad valpning. Kontakta oss så får du vårat dygnet-runt journummer. 

Fertilitetsest

Vi hjälper till med spermaprover för bedömning av spermakvalitet hos hanhundar för utredning av misstänkt sterilitet. Vår veterinär Inger-Johanne Stockinger har  AI-kompetens för hund, vilket innebär behörighet att utföra inseminationer och spermasamlingar

Undersökning av tik inför parning/insemination

Att veta när i löpet tiken bör paras är inte alltid lätt. Har man ingen hane hemma eller ska resa långt är det ofta bra att testa tiken för störst chans att få henne dräktig.

Vi utför både vaginalutstryk och progesteronprov Med hjälp av ett vaginalutstryk kan man uppskatta var i löpet tiken befinner sig. Med hjälp av ett blodprov kan man fastställa när tikens ägglossning äger rum. Ibland får man ta flera blodprover med några dagars mellanrum för att pricka in rätt tid för parning/insemination.

Kontakta oss så fort din tik börjar löpa, så vi hinner boka in en passande tid, om du vill undersöka din tik för att hitta optimal parnings/inseminationsdag.

Inseminering

Ibland kan man behöva inseminera sin tik. Det kan vara ett sätt att slippa åka långt med sin hund för att få det bästa avelsmaterialet, att hindra smittspridning och att även en för att en tillfället skadad hanhund ska kunna användas. Det kan göras med färsk eller frusen sperma. VI utför endast inseminationer med färs sperma.

I Sverige får inseminationer på hundar bara utföras av veterinärer som genomgått speciell utbildning. Behöver du hjälp med inseminering av färsk sperma eller med att samla sperma kan vår veterinär Inger-Johanne Stockinger hjälpa dig med det.


Färsk sperma används där inte avstånden är allt för stora eller där den snabbt kan transporteras, till exempel med flyg.

För att importera sperma till Sverige krävs det att sperman är samlad från ett handjur som vid samlingstillfället var id-märkt och att det finns ett hälsointyg att hunden inte visade tecken på smittsam sjukdom.

Alla information som gäller import av sperma hittar du på Jordbruksverkets hemsida www.sjv.se.
Funderar du på att inseminera din tik så hör av dig till oss, gärna i god tid!

Besiktning av SKK registrerad valpkull

Inför en valpkullsbesiktning av renrasiga hundar kan du som uppfödare förbereda genom att skriva ut färdiga besiktningsintyg på SKKs sidan Köpa hund. Information får du med valparnas registreringsbevis.

Besiktning av blandraskull eller kattungekull

Vid besiktning av kattungekullar och blandraskullar är vi tacksamma om ni lämnar in uppgifter om namn, kön och födelsdatum på alla i kullen någon dag innan för att minska väntetiden för er här på plats. Det kan ni göra via mejl, skriv "kullbesiktning" som rubrik.

Vi är tacksamma om du har möjlighet att förbereda detta innan besöket, då den adminstrativa delen minskar väsentligt  och besiktningen går snabbare att genomföra.

Ring oss

Tidsbokning 090-224 00